Фотографията бе обнародвана официално вчера, на 3-ти септември, по време на

...
Фотографията бе обнародвана официално вчера, на 3-ти септември, по време на
Коментари Харесай

Индийската лунна мисия Чандраян-2 засне останките от пилотираната експедиция Аполо 11!

Фотографията бе обнародвана публично през вчерашния ден, на 3-ти септември, по време на онлайн научна конференция (линк). Тя е била снимана няколко месеца по-рано – на 2-ри април. 

Напомням на читателите, че експедицията “Аполо 11 ” първа съумява да реализира пилотирано кацане на естествения ни сателит чрез спускаемия модул “Ийгъл ” – това се случва на 20-ти юли 1969 година. Ден по-късно, на 21-ви юли, астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин излизат от модула и стъпват на лунната повърхнина, като прекарват там повече от два часа.

Не за пръв път останките от спускаемия модул “Ийгъл ” биват снимани от галактически апарати на страна, друга от Съединени американски щати. Миналата година писах, че съветските специалисти Виталий Егоров и Игор Тирски са намерили следите от “Аполо 11 ” на фотографии от китайската роботизирана експедиция “Чанг’e 2 ”. 

В непосредствен проект – фотография на спускаемата степен на лунния модул “Ийгъл ”, снимана от “Чандраян 2 ”. Photo credit: ISRO

Но предходните задачи нямаха толкоз положителни камери. Например камерата на “Чанг’e 2 ” притежаваше оптималната разграничителна дарба 1 m/pixel. Камерата на “Чандраян 2 ” OHRC (Orbiter High Resolution Camera) е с разграничителна дарба 0.32 m/pixel. Така понастоящем индийците разполагат с най-мощната фотографска система в орбита към Луната. 

Надявам се, че през идващите месеци и години “Чандраян 2 ” ще сполучи да снима останките и от по-късните задачи на програмата “Аполо ”, както и следите от кацането на руските сонди “Луна ” и китайските “Чанг’e ”. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР